La celebració de l’Any Maragall ha comptat amb la complicitat del Departament d’Ensenyament i ha tingut una incidència molt alta per part dels centres educatius: ha estat el tipus d’activitat més nombrós. S’han fet 325 activitats, que suposen un 30% del total d’activitats que s’han dut a terme durant la commemoració (vegeu Taula 2 dels Resultats globals). En conjunt, són 285 els centres que s’han sumat d’una manera o altra a la celebració i la participació ha estat 17.249 entre alumnes i professors.

Un dels actes més emblemàtics va ser l’acte institucional de la Generalitat de Catalunya celebrat per la Diada de Sant Jordi de 2010. A través del Departament d’Ensenyament, quinze escoles i instituts “Joan Maragall” es van reunir per fer una lectura de textos i poemes de Joan Maragall a la plaça Sant Jaume. L’ acte més destacat va ser la Jornada educativa Joan Maragall organitzada conjuntament pel mateix Departament i la ILC que es va celebrar el 29 d’abril de 2011 a l’Ateneu Barcelonès. Hi van participar més d’un centenar de professors i gent de l’àmbit educatiu de 71 centres de Catalunya. El Departament d’Ensenyament, alhora, ha creat una pàgina web dedicada al poeta i ha inclòs una lectura de Visions & Cants dintre del programa El gust per la Lectura, que ha tingut una participació de 1.269 alumnes de 30 centres. Aquesta obra - Visions & Cants-, a més, ha estat lectura obligatòria a l'assignatura de "Literatura catalana" per a les promocions 2009-2011 i 2010-2012. La revista Cavall Fort el 2010 va preparar el dossier especial “Joan Maragall. Un home de paraula”, amb text d’Eugènia Morer i il·lustracions de Stefanie Pfeil, que el Departament d’Ensenyament ha obsequiat a totes les escoles del domini lingüístic.

D’altra banda, l’Arxiu Joan Maragall que ofereix visites didàctiques des del curs 2007-2008, ha experimentat un increment considerable de les visites durant els cursos que han coincidit amb l’Any (2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012), amb un total de 117 visites durant aquest període i 3.730 visitants entre alumnes i professors. Aquestes visites inicialment anaven adreçades a alumnes del cicle superior, però s’ha obert també a alumnes de Primària i Secundària. Per això s’han creat uns dossiers didàctics específics per a cada franja d’edat. La ILC també ha tingut present el públic escolar en la preparació de les seves activitats. Per això, en l’exposició “Joan Maragall, la paraula il·luminada”, va crear un dossier didàctic per a escoles i va fer una visita guiada per a professors. L’acollida de l’exposició per part dels centres ha estat molt bona: han visitat l’exposició 71 grups de 29 centres i un total de 1.811 alumnes.

Finalment, cal remarcar totes les activitats que han fet els centres de manera espontània. Tenim constància que una seixantena de centres han organitzat una o més activitats. Però probablement són moltes més les que ho han fet de manera anònima. S’han fet activitats de tota mena: concerts, conferències, Jocs Florals, espectacles, lectures, recitals, tallers, i fins i tot, activitats utilitzant les noves tecnologies. Hem d’agrair especialment a alguns centres com l’Escola Bell-lloc de Girona, l’Escola Nen Jesús de Praga de Badalona, l’Escola Thau de Sant Cugat del Vallès i l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, que s’han implicat i han implicat l’alumnat de manera molt intensa en aquesta commemoració.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Activitat educativa

Maragall a El gust per la lectura

cursos 2009-2010 i 2010-2011
Conferència sobre Visions & cants, de Joan Maragall, al programa adreçat a la formació del professorat de Primària i Secundària.
Visita guiada

Arxiu Maragall. Visites guiades per a escoles

L'Arxiu Maragall ofereix visites guiades a la casa-museu dirigides a Primària i Secundària dels centres educatius.
Espectacle

La sardana de Joan Maragall

22 d'abril de 2010
Dins dels actes de la III Setmana de la Cultura Catalana, els alumnes de català de l’EOI Jesús Maestro de Madrid van escenificar el famós poema de Joan Maragall.
Activitat educativa

Ceip Setelsis celebra l’Any Maragall

23 d'abril de 2010
Per Sant Jordi alumnes dels diferents cicles reciten tres poemes de Maragall.
Lectura

Les escoles catalanes "Joan Maragall" es reuneixen en l'acte institucional de la Generalitat de Catalunya per la Diada de Sant Jordi

23 d'abril de 2010
Alumnes d'escoles catalanes que es diuen "Joan Maragall" fan una lectura de poemes de Joan Maragall a la plaça Sant Jaume.
Activitat educativa

Natura, ceràmica i poesia al Museu de ceràmica

Curs 2010 - 2011
Programa de visites i tallers escolars per al curs 2010 - 2011 amb presència de Joan Maragall.
Activitat educativa

Setmana cultural al Ceip Els Cingles

del 16 al 23 d’abril de 2010
Presència de Maragall al Ceip Els Cingles de l’Ametlla del Vallès.
Activitat educativa

"Fem Poesia" al CAEP Concepció Arenal de Barcelona

22 d'abril de 2010
A partir de la lectura i escolta de poesies de diferents autors, i en especial de Joan Maragall, els alumnes han adquirit el gust per la poesia.
Activitat educativa

Maragall a l'IES Esteve Terradas i Illa de Cornellà

23 d'abril de 2010
Per la Diada de Sant Jordi, l'IES Esteve Terradas i Illa i la Biblioteca Joan Salvat Papasseit, de Cornellà, van organitzar diverses activitats al voltant de Joan Maragall.
Activitat educativa

Poemes de la natura i l’entorn

23 d'abril de 2010
Celebració de Sant Jordi que inclou el treball sobre Maragall realitzat pels alumnes del cicle superior.
Activitat educativa

Activitats entorn Maragall a Mireia Centre d'Estudis de Montgat

4 de juny de 2010 i curs 2010-2011
L'Escola Mireia de Montgat s'ha adherit a l'Any Maragall amb diverses activitats entorn la figura del poeta.
Activitat educativa

Maragall als cursos del CNL Vallès Occidental 3

curs 2010-2011
L’alumnat del CNL Vallès Occidental 3 treballa Joan Maragall dins i fora de les aules
Conferència

Joan Maragall i la Catalunya del seu temps

14 d'octubre de 2010
Conferència inaugural de curs a càrrec del conseller Joaquim Nadal, a l'Escola Bell-Lloc, de Girona.
Activitat educativa

Alumnes de català i voluntaris per la llengua de Llinars del Vallès celebren l'Any Maragall

10 de novembre de 2010
Alumnes de català i membres del Voluntariat per la llengua de Llinars participen en un acte dedicat a donar a conèixer el poeta i la seva obra.
Conferència

Joan Maragall: un clàssic modern

26 de novembre de 2010
Conferència a càrrec de Glòria Granell, filòloga i estudiosa del Modernisme.