Els espectacles i les lectures han tingut un paper rellevant en la commemoració de l’Any Maragall. Els espectacles de gran format han conviscut amb els de format petit i mitjà organitzats per associacions, companyies amateur i altres entitats. En total hi ha hagut 298 activitats amb formats molt variats: adaptacions teatrals, concerts, recitals, i també lectures públiques, de les quals se n’han fet 71 arreu del territori. El públic total ha estat de 35.856 espectadors.

A l’obertura de l’Any Maragall es va estrenar l’espectacle Com si entrés en una pàtria, d’Oriol Genís i Mireia Chalamanch, que després ha fet un gira per una trentena de poblacions. També es va poder veure al Festival Grec 2010, dintre el programa organitzat per Biblioteques de Barcelona juntament amb dos espectacles més dedicats a Maragall: L’estona que vaig ser poema i Anirem a les festes amb el pit ben armat, com a la guerra. En aquest mateix festival es va estrenar l’espectacle de Rosa Novell Joan Maragall, el ciutadà, que després ha tingut cinc actuacions més. També cal esmentar les aportacions de músics com Miquel Pujadó i Ignasi Roda que han girat arreu del territori amb diversos espectacles dedicats al poeta que s’han enregistrat i publicat en format de CD.

La contribució més important, sens dubte, ha estat la del Teatre Nacional de Catalunya, amb la programació de l’espectacle Joan Maragall, la llei d’amor, de Joan Ollé, el 2010, i el El Comte Arnau, de Herman Bonnín, el 2011, que en el seu conjunt han tingut 17.088 espectadors.

Per últim, cal remarcar l’èxit aconseguit per l’espectacle “Maragall a casa”, amb text de Josep M. Jaumà, direcció de Dolors Vilarasau i interpretació de Jep Barceló. L’espectacle es va estrenar el 3 d’octubre de 2011 a l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, amb motiu del I Congrés Internacional Joan Maragall, i la bona acollida de públic ha permès la seva continuïtat fins més enllà de la cloenda de l’Any Maragall.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Concert

Concert de Sant Jordi. Poemes i Cançons

23 d'abril de 2010
Com cada any, per Sant Jordi, la Coral Polifònica Joventuts Unides i l'Institut de la Sénia, organitzen el Concert de Sant Jordi, Poemes i Cançons. Enguany el dediquen a Joan Maragall.
Lectura

Maragall al Centre comarcal Lleidetà

8 de maig de 2010
Lectura del llibre Les Disperses, de Joan Maragall.
Arxiu Maragall. Biblioteca de Catalunya
Lectura

Primavera poètica: Maragall a la carta. A l'Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya

15 de maig de 2010
Una mena de “jam session” a l’entorn de l’obra poètica de Joan Maragall. Una activitat emmarcada dintre el Festival Barcelona Poesia i que obre, alhora, el cicle Primavera poètica al jardí de la Casa museu Joan Maragall.
Lectura

Vetllada Maragall a Artés

31 de gener de 2010
El grup “Raïm de poesia d'Artés" dedica una vetllada al poeta Joan Maragall en què es recita una selecció dels seus poemes.
Lectura

Maragall íntim a Rubí

22 d'abril de 2010
Lectura de Maragall en forma de recital a càrrec de Georgina Cardona (veu) i Pep Poblet (saxo) que combina poesia i música. Textos de caire intimista descobreixen el Maragall menys conegut.
Lectura

CNL Montserrat organitza una lectura de poemes de Joan Maragall per Sant Jordi

23 d'abril de 2010
Lectura de poemes a càrrec d'alumnes dels cursos de català per a adults dels nivells bàsics i elementals.
Lectura

Lectura popular a Rubí

23 d'abril de 2010
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Ràdio Rubí, com cada any, organitza una lectura popular que en aquesta ocasió va ser dedicada a Joan Maragall.
Lectura

Petit homenatge al poeta Maragall a Vic

23 d'abril de 2010
Acte organitzat dintre del III Festival de Poesia de Vic en el qual es llegeixen alguns dels poemes més representatius de Maragall. Amb la participació d'Eulàlia Maragall i Marfà, néta del poeta.
Lectura

Poemes a la plaça de Rupià

25 d'abril de 2010
El taller de teatre i poesia de Rupià ha organitzat una lectura pública de poemes de Maragall a la plaça d'avall.
Lectura

Jocs Florals de Barcelona 2010

18 de maig de 2010
Acte emmarcat dintre el Festival de Barcelona Poesia, que inclourà una referència històrica a Joan Maragall amb lectura de poemes a càrrec de Jaume C. Pons.
Lectura

Racó poètic en homenatge a Miguel Hernández i Joan Maragall

18 de maig de 2010
Acte emmarcat dintre el Festival Barcelona Poesia en què es farà una narració de poemes dels poetes homenatjats, Miguel Hernández i Joan Maragall.
Lectura

Primavera poètica: Diàleg amorós. A l'Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya

27 de maig de 2010
Segona sessió de la Primavera poètica al Jardí de la Casa Museu Joan Maragall, amb la participació de Blanca Llum Vidal i Enric Casasses.
Lectura

El CNL de Barcelona orgnitza un club de lectura sobre Joan Maragall que aplega alumnes d'arreu del món

2 de juny de 2010
Estrena del cicle de clubs de lectura dedicats al poeta Joan Maragallamb la lectura del llibre Tant de gust de conèixer-lo... senyor Maragall, adaptat al nivell bàsic de català.
Lectura

Primavera poètica: Maragall lliure. A l'Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya

10 de juny de 2010
En aquesta sessió de la Primavera poètica al jardí de la Casa Museu Joan Maragall les actrius Mercè Managuerra i Gemma Reguant alliberen la poesia de Maragall de qualsevol coerció...
Lectura

Primavera poètica: Les quatre estacions. A l'Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya

22 de juny de 2010
La Primavera poètica al jardí de la Casa Museu Joan Maragall clou amb una sessió íntegrament dedicada a resseguir el temps a l’obra de Maragall.