La celebració de l’Any Maragall ha comptat amb la complicitat del Departament d’Ensenyament i ha tingut una incidència molt alta per part dels centres educatius: ha estat el tipus d’activitat més nombrós. S’han fet 325 activitats, que suposen un 30% del total d’activitats que s’han dut a terme durant la commemoració (vegeu Taula 2 dels Resultats globals). En conjunt, són 285 els centres que s’han sumat d’una manera o altra a la celebració i la participació ha estat 17.249 entre alumnes i professors.

Un dels actes més emblemàtics va ser l’acte institucional de la Generalitat de Catalunya celebrat per la Diada de Sant Jordi de 2010. A través del Departament d’Ensenyament, quinze escoles i instituts “Joan Maragall” es van reunir per fer una lectura de textos i poemes de Joan Maragall a la plaça Sant Jaume. L’ acte més destacat va ser la Jornada educativa Joan Maragall organitzada conjuntament pel mateix Departament i la ILC que es va celebrar el 29 d’abril de 2011 a l’Ateneu Barcelonès. Hi van participar més d’un centenar de professors i gent de l’àmbit educatiu de 71 centres de Catalunya. El Departament d’Ensenyament, alhora, ha creat una pàgina web dedicada al poeta i ha inclòs una lectura de Visions & Cants dintre del programa El gust per la Lectura, que ha tingut una participació de 1.269 alumnes de 30 centres. Aquesta obra - Visions & Cants-, a més, ha estat lectura obligatòria a l'assignatura de "Literatura catalana" per a les promocions 2009-2011 i 2010-2012. La revista Cavall Fort el 2010 va preparar el dossier especial “Joan Maragall. Un home de paraula”, amb text d’Eugènia Morer i il·lustracions de Stefanie Pfeil, que el Departament d’Ensenyament ha obsequiat a totes les escoles del domini lingüístic.

D’altra banda, l’Arxiu Joan Maragall que ofereix visites didàctiques des del curs 2007-2008, ha experimentat un increment considerable de les visites durant els cursos que han coincidit amb l’Any (2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012), amb un total de 117 visites durant aquest període i 3.730 visitants entre alumnes i professors. Aquestes visites inicialment anaven adreçades a alumnes del cicle superior, però s’ha obert també a alumnes de Primària i Secundària. Per això s’han creat uns dossiers didàctics específics per a cada franja d’edat. La ILC també ha tingut present el públic escolar en la preparació de les seves activitats. Per això, en l’exposició “Joan Maragall, la paraula il·luminada”, va crear un dossier didàctic per a escoles i va fer una visita guiada per a professors. L’acollida de l’exposició per part dels centres ha estat molt bona: han visitat l’exposició 71 grups de 29 centres i un total de 1.811 alumnes.

Finalment, cal remarcar totes les activitats que han fet els centres de manera espontània. Tenim constància que una seixantena de centres han organitzat una o més activitats. Però probablement són moltes més les que ho han fet de manera anònima. S’han fet activitats de tota mena: concerts, conferències, Jocs Florals, espectacles, lectures, recitals, tallers, i fins i tot, activitats utilitzant les noves tecnologies. Hem d’agrair especialment a alguns centres com l’Escola Bell-lloc de Girona, l’Escola Nen Jesús de Praga de Badalona, l’Escola Thau de Sant Cugat del Vallès i l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, que s’han implicat i han implicat l’alumnat de manera molt intensa en aquesta commemoració.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Acte acadèmic

Jornada educativa Joan Maragall a l'Ateneu Barcelonès

29 d'abril de 2011
Jornada educativa adreçada al professorat de llengua catalana i literatura.
Conferència

"El meu avi: Joan Maragall", a l'Escola Bell-lloc de Girona

18 de març de 2011
Conferència a càrrec de Pasqual Maragall, president de la Generalitat de Catalunya (2003-2006) i nét del poeta.
Audiovisual

Vídeo dels alumnes de català llindar al CFA Jacint Verdaguer per commemorar l'Any Maragall

21 de març de 2011
Els alumnes de catalàllindar del CFA Jacint Verdaguer han realitzat un vídeo en què reciten alguns poemes de Maragall.
Homenatge

Activitats de commemoració de l'Any Maragall, a l'Institut Maragall de Barcelona

del 30 de març al 20 d'abril de 2011
Durant el mes d'abril, l'Institut Maragall, ha preparat més activitats per commemorar l'Any Maragall: una exposició i una jornada especial dedicada al poeta.
Exposició

Exposició "Poesia visual" dels alumnes de l'IES Montsacopa d’Olot

abril de 2011
Exposició de poesia visual relacionada amb la figura, l'obra i la ideologia de Maragall.
Activitat educativa

Homenatge infantil a Joan Maragall a Pineda de Mar

de l'1 al 12 d'abril de 2011
Dintre del programa d'activitats d'homentage a Maragall que s'han organitzat a Pineda de Mar, hi ha algunes activitats infantils.
Activitat educativa

L'hora del conte: "La vaca cega" a Matadepera

5 d'abril de 2011
Activitat a càrrec de Mercè Elies i Ester Poveda. Per a nens i nenes a partir de 4 anys.
Conferència

Joan Maragall: una mirada familiar del poeta i ciutadà

7 d'abril de 2011
Els records familiars i la interpretació de la figura, vida i obra de Joan Maragall, des de la mirada del nét del poeta i professor de llengua i literatura catalanes, Pere Maragall.
Activitat educativa

Celebració de Sant Jordi i l’Any Maragall a l'SC de Vilafranca i l'Alt Penedès

23 d'abril de 2011
L'alumnat dels cursos de català per a adults treballa el tema de la poesia, lligat a l'Any Joan Maragall i a la celebració de Sant Jordi.
Lectura

"Joan Maragall, poesia a l'escola" a La Seu d'Urgell

26 d'abril de 2011
Els nens i les nenes de l'escola han treballat l'escriptor a l'aula i han preparat la lectura col·lectiva d'un poema seu que llegiran al teatre de l'escola.
Conferència

"El poeta Joan Maragall" a l'Escola Bell-lloc de Girona

27 d'abril de 2011
Conferència a càrrec d'Albert Bayot amb motiu dels Jocs Florals de l'Escola Bell-lloc.
Conferència

"Maragall, el bàrbar", a la Casa de Cultura de Girona

27 d'abril de 2011
Conferència a càrrec del periodista i escriptor Antoni Puigverd, i concert que inclourà el Cant de la senyera i el Cant espiritual, de Maragall.
Homenatge

Celebració de Sant Jordi a l'escola Thau, de Sant Cugat del Vallès

27 d'abril de 2011
Joan Maragall, que és el personatge de l'any de l'Escola Thau, serà present a la Celebració de Sant Jordi, d'aquest any.
Lectura

"Marató de lectura de Maragall" a l'IES Ramon de la Torre, de Torredembarra

29 d'abril de 2011
L'IES Ramon de la Torre culmina les jornades culturals amb la 4a Marató de Lectura continuada, dedicada a Joan Maragall.
Concert

"Poemes musicats de Joan Maragall" a Palafolls

29 dabril de 2011
Poemes musicats de Joan Maragall, a càrrec de l'escola municipal de música i dansa de Palafolls.