La celebració de l’Any Maragall ha comptat amb la complicitat del Departament d’Ensenyament i ha tingut una incidència molt alta per part dels centres educatius: ha estat el tipus d’activitat més nombrós. S’han fet 325 activitats, que suposen un 30% del total d’activitats que s’han dut a terme durant la commemoració (vegeu Taula 2 dels Resultats globals). En conjunt, són 285 els centres que s’han sumat d’una manera o altra a la celebració i la participació ha estat 17.249 entre alumnes i professors.

Un dels actes més emblemàtics va ser l’acte institucional de la Generalitat de Catalunya celebrat per la Diada de Sant Jordi de 2010. A través del Departament d’Ensenyament, quinze escoles i instituts “Joan Maragall” es van reunir per fer una lectura de textos i poemes de Joan Maragall a la plaça Sant Jaume. L’ acte més destacat va ser la Jornada educativa Joan Maragall organitzada conjuntament pel mateix Departament i la ILC que es va celebrar el 29 d’abril de 2011 a l’Ateneu Barcelonès. Hi van participar més d’un centenar de professors i gent de l’àmbit educatiu de 71 centres de Catalunya. El Departament d’Ensenyament, alhora, ha creat una pàgina web dedicada al poeta i ha inclòs una lectura de Visions & Cants dintre del programa El gust per la Lectura, que ha tingut una participació de 1.269 alumnes de 30 centres. Aquesta obra - Visions & Cants-, a més, ha estat lectura obligatòria a l'assignatura de "Literatura catalana" per a les promocions 2009-2011 i 2010-2012. La revista Cavall Fort el 2010 va preparar el dossier especial “Joan Maragall. Un home de paraula”, amb text d’Eugènia Morer i il·lustracions de Stefanie Pfeil, que el Departament d’Ensenyament ha obsequiat a totes les escoles del domini lingüístic.

D’altra banda, l’Arxiu Joan Maragall que ofereix visites didàctiques des del curs 2007-2008, ha experimentat un increment considerable de les visites durant els cursos que han coincidit amb l’Any (2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012), amb un total de 117 visites durant aquest període i 3.730 visitants entre alumnes i professors. Aquestes visites inicialment anaven adreçades a alumnes del cicle superior, però s’ha obert també a alumnes de Primària i Secundària. Per això s’han creat uns dossiers didàctics específics per a cada franja d’edat. La ILC també ha tingut present el públic escolar en la preparació de les seves activitats. Per això, en l’exposició “Joan Maragall, la paraula il·luminada”, va crear un dossier didàctic per a escoles i va fer una visita guiada per a professors. L’acollida de l’exposició per part dels centres ha estat molt bona: han visitat l’exposició 71 grups de 29 centres i un total de 1.811 alumnes.

Finalment, cal remarcar totes les activitats que han fet els centres de manera espontània. Tenim constància que una seixantena de centres han organitzat una o més activitats. Però probablement són moltes més les que ho han fet de manera anònima. S’han fet activitats de tota mena: concerts, conferències, Jocs Florals, espectacles, lectures, recitals, tallers, i fins i tot, activitats utilitzant les noves tecnologies. Hem d’agrair especialment a alguns centres com l’Escola Bell-lloc de Girona, l’Escola Nen Jesús de Praga de Badalona, l’Escola Thau de Sant Cugat del Vallès i l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, que s’han implicat i han implicat l’alumnat de manera molt intensa en aquesta commemoració.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Lectura

"Tots som Maragall", homenatge al poeta a l'IES Alexandre Satorras de Mataró

21 de desembre de 2011
Homenatge a Joan Maragall que consistirà en una lectura col·lectiva del poema "Excelsior" per part d'alumnes i professors d'ESO i Batxillerat.
Activitat educativa

Activitats de maig de l'Any Maragall, a l'Escola Bell-lloc, de Girona

24 de maig de 2011
Pel mes de maig, l'Escola Bell-lloc, de Girona, segueix amb les seu programa de l'Any Maragall, amb dues conferències més i un concert.
Activitat educativa

L'Escola Montsagre, d'Horta de Sant Joan, commemora l'Any Maragall

curs 2010-2011
L'Escola Montsagre, d'Horta de Sant Joan, durant el curs 2010-2011 commemora l'Any Maragall nombrosíssimes activitats.
Conferència

El vessant musical de Joan Maragall, a l'escola Bell-lloc de Girona

16 de maig de 2011
Conferència a càrrec de Mònica Pagès, periodista musical a l'Escola Bell-lloc.
Activitat educativa

Cloenda de curs del Servei Local de Català de Cambrils

16 de juny de 2011
La cloenda de curs d'enguany va girar a l'entorn de la figura de Joan Maragall.
Lectura

El Molí de Can Batlle es posa en marxa per celebrar la cloenda dels cursos de català per a adults i el Voluntariat per la llengua a Vallirana

11 de juliol de 2011
Dintre dels actes i per commemorar, també, l’any Maragall, dues alumnes van fer la lectura en veu alta dels poemes “La vaca cega” i “L’oda infinita”.
Exposició

Al voltant de la poesia de Joan Maragall a l'Espai Bonnemaison

del 19 al 30 de setembre de 2011
Exposició dels alumnes de Pintura Taller II. Treballs inspirats en les poesies de Joan Maragall: "Cant espiritual" i "Vistes al mar".