Durant la doble commemoració de l’Any Maragall les institucions catalanes han volgut retre homenatge a Joan Maragall amb la celebració d’actes dedicats especialment al poeta. Ho han fet en espais emblemàtics amb alguna vinculació amb Maragall. El més emblemàtic de tots és l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, que va ser la llar de Maragall els últims 12 anys de la seva vida. Ben a prop d’aquest indret, a la plaça Molina, l’Ajuntament de Barcelona va retre-li homenatge el dia en què es complien els 150 anys de la seva naixença amb la inauguració del bust dedicat al poeta. Posteriorment, el 23 de març de 2011 també va posar la primera pedra de la futura Biblioteca Joan Maragall al districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Al mateix temps, els ajuntaments de Blanes, de Sant Joan de les Abadesses i l’Estació de Muntanya de la Vall de Núria van voler iniciar els actes de commemoració deixant constància de l’estret lligam d’aquestes poblacions al poeta. A Núria, l’11 de juny de 2010, es va fer la descoberta de la placa commemorativa de l’Any Maragall. A Blanes, el 10 d’octubre de 2010, l’Ajuntament i l’Associació Estimem les Ermites van inaugurar una altra placa commemorativa en record del poeta a l’ermita de Sant Francesc de Blanes. I Sant Joan de les Abadesses, l’ajuntament el 15 de desembre de 2010 va inaugurar el bust de Joan Maragall al Palau de l’Abadia.

D’altra banda, des de la Institució de les Lletres Catalanes s’ha impulsat des del web de l’Any Maragall, la cerca de “Llocs maragallians”, una galeria d’imatges que, gràcies a la participació dels usuaris del web, recull imatges d’escoles o carrers que porten el nom a Joan Maragall i d’altres indrets amb algun vincle amb Joan Maragall. En total s’han recollit imatges de 74 “llocs maragallians” en 41 localitats.

Les rutes literàries es van concebre amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra de Maragall a través dels espais i els paisatges que van ser importants en la seva vida i que són presents en la seva obra. Des de la Institució de les Lletres Catalanes, en col·laboració amb els ajuntaments i els agents locals coneixedors del pas de Maragall per la zona, es van dissenyar les rutes que engloben 7 àrees geogràfiques de Catalunya (vegeu Edicions): Barcelona ciutat i Sitges, Collserola, la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès, Tagamanent i el pla de la Calma. Se n’han organitzat un total de 37 i la participació ha estat de 890 assistents. L’empresa Conèixerbcn (www.coneixerbcn.com) gestiona les rutes que s’han fet a Barcelona que han estat les més nombroses, amb un total de 23 grups i 438 participants.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Espai

Acte en recordança de Joan Maragall a Coll d'Eres, Terrassa

13 de maig de 2012
Diferents entitats culturals de Matadepera i Mura han volgut organitzar un acte de commemoració d'aquesta efermèride plantant un llorer al voltant del monòlit.
Rutes literàries

Ruta Joan Maragall a Tagamanent i al pla de la Calma

7 de maig de 2011
Seguim les passes del poeta pels indrets més emblemàtics de les seves estades a Tagamanent i el pla de la Calma.
Rutes literàries

Joan Maragall a Blanes

30 d'abril de 2011
Seguim les passes del poeta en indrets com la platja de Blanes, al Jardí Botànic Marimurtra, a l'ermita i cala de Sant Francesc (Cala Bona).
Rutes literàries

Joan Maragall a la Cerdanya: Puigcerdà i balneari de Senillers

23 d'abril de 2011
Sota el propòsit segueix les passes del poeta, tindrà lloc la presentació de la ruta.
Rutes literàries

Joan Maragall a la Garrotxa i la fageda d'en Jordà

3 d'abril de 2011
Sota el propòsit segueix les passes del poeta, tindrà lloc la presentació de la ruta.
Rutes literàries

Joan Maragall a Collserola

7 de maig de 2011
Sota el propòsit segueix les passes del poeta, tindrà lloc la presentació de la ruta.
Espai

Creació de la nova Biblioteca Joan Maragall, al Districte de Sarrià - Sant Gervasi

23 de març de 2011
El projecte de construcció de la nova biblioteca de Districte Joan Maragall, als jardins de Vil·la Florida, ja s’ha posat en marxa.
Rutes literàries

Joan Maragall al Ripollès: Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i Núria

28 de maig de 2011
Sota el propòsit segueix les passes del poeta s’esdevindran dues presentacions, a les 12 del migdia a Camprodon, a la plaça Dr. Robert i a les 5 de la tarda a Sant Joan de les Abadesses, al Palau de l’Abadia.
Rutes literàries

Ruta Joan Maragall a Barcelona

22 d'octubre de 2011
Aquesta ruta ressegueix els llocs més emblemàtics del centre de la ciutat lligats a la trajectòria vital, cívica i poètica de Joan Maragall, i és acompanyada amb la lectura de textos.
Rutes literàries

Ruta Joan Maragall i Caldes al Festival Poesia i + de Caldes d'Estrac

26 de juny de 2011
Sortint de la Fundació Palau aquest itinerari dóna a conèixer els llocs emblemàtics de l’estiueig del poeta Maragall i la seva família a Caldes d’Estrac.
Rutes literàries

Altures i senderes, Verdaguer i Maragall diuen Barcelona

4 de juny de 2011
Itinerari d'autor a càrrec de Jaume Trabal i Dolça Tormo.
Rutes literàries

Ruta literària a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses

28 de maig de 2011
L'associació Arts i Lletres, de Caldes d'Estrac, ha organitzat aquesta ruta a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, amb motiu del Centenari de la mort del poeta Joan Maragall.
Rutes literàries

Ruta guiada per la Barcelona de Joan Maragall dels alumnes del SLC de Barberà del Vallès

20 de maig de 2011
Alumnes i participants en el programa Voluntariat per la llengua van fer una ruta guiada per la Barcelona de Joan Maragall.
Rutes literàries

"Passejada pels cirerers florits" a Arenys de Munt

9 d'abril de 2011
Aquest any la passejada pels cirerers florits d'Arenys de Munt es farà per la zona de Bellsolell i com a novetat es recitaran poemes de Joan Maragall en commemoració de l'Any Maragall.
Rutes literàries

Ruta literària i artística "Rusiñol - Maragall a Sitges"

27 de febrer de 2011
Presentació de la ruta literària dedicada a Santiago Rusiñol i a Joan Maragall a Sitges.