Durant la doble commemoració de l’Any Maragall les institucions catalanes han volgut retre homenatge a Joan Maragall amb la celebració d’actes dedicats especialment al poeta. Ho han fet en espais emblemàtics amb alguna vinculació amb Maragall. El més emblemàtic de tots és l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, que va ser la llar de Maragall els últims 12 anys de la seva vida. Ben a prop d’aquest indret, a la plaça Molina, l’Ajuntament de Barcelona va retre-li homenatge el dia en què es complien els 150 anys de la seva naixença amb la inauguració del bust dedicat al poeta. Posteriorment, el 23 de març de 2011 també va posar la primera pedra de la futura Biblioteca Joan Maragall al districte de Sarrià – Sant Gervasi.
Al mateix temps, els ajuntaments de Blanes, de Sant Joan de les Abadesses i l’Estació de Muntanya de la Vall de Núria van voler iniciar els actes de commemoració deixant constància de l’estret lligam d’aquestes poblacions al poeta. A Núria, l’11 de juny de 2010, es va fer la descoberta de la placa commemorativa de l’Any Maragall. A Blanes, el 10 d’octubre de 2010, l’Ajuntament i l’Associació Estimem les Ermites van inaugurar una altra placa commemorativa en record del poeta a l’ermita de Sant Francesc de Blanes. I Sant Joan de les Abadesses, l’ajuntament el 15 de desembre de 2010 va inaugurar el bust de Joan Maragall al Palau de l’Abadia.
D’altra banda, des de la Institució de les Lletres Catalanes s’ha impulsat des del web de l’Any Maragall, la cerca de “Llocs maragallians”, una galeria d’imatges que, gràcies a la participació dels usuaris del web, recull imatges d’escoles o carrers que porten el nom a Joan Maragall i d’altres indrets amb algun vincle amb Joan Maragall. En total s’han recollit imatges de 74 “llocs maragallians” en 41 localitats.
Les rutes literàries es van concebre amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra de Maragall a través dels espais i els paisatges que van ser importants en la seva vida i que són presents en la seva obra. Des de la Institució de les Lletres Catalanes, en col·laboració amb els ajuntaments i els agents locals coneixedors del pas de Maragall per la zona, es van dissenyar les rutes que engloben 7 àrees geogràfiques de Catalunya (vegeu Edicions): Barcelona ciutat i Sitges, Collserola, la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès, Tagamanent i el pla de la Calma. Se n’han organitzat un total de 37 i la participació ha estat de 890 assistents. L’empresa Conèixerbcn (www.coneixerbcn.com) gestiona les rutes que s’han fet a Barcelona que han estat les més nombroses, amb un total de 23 grups i 438 participants.