Al llarg de l’Any Maragall han tingut lloc una quinzena d’actes acadèmics, jornades i seminaris. Cal destacar especialment el Simposi Internacional “El pensament de Joan Maragall”, organitzat per la Càtedra Ferreter Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona que va tenir lloc el 25 i 26 de novembre de 2010, i el I Congrés Internacional Joan Maragall, organitzat per la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra amb el suport d’AC/E, que es va celebrar del 27 al 30 de setembre de 2011. També s’han organitzat seminaris i jornades en universitats i centres de l’estranger, en ciutats com París, Roma, Seattle o San Francisco.

Alhora, institucions vinculades a la celebració de l’Any Maragall han organitzat diferents cicles de conferències. L’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya –dintre d’un extens programa d’activitats dedicades al poeta- va fer el IV Cicle de lectures i anàlisi de poemes i escrits de Joan Maragall. La Fundació Joan Maragall “Cristianisme i Cultura” va organitzar el cicle de sis conferències sobre “Les idees religioses de Joan Maragall”. I la Institució de Les Lletres Catalanes i l’Associació Familiar Joan Maragall i Clara Noble van impulsar el cicle “Llegir Maragall” d’onze conferències que tracten diferents vessants de la vida i l’obra de l’autor. Aquest cicle que es va poder veure íntegrament a l’Ateneu Barcelonès també va itinerar per diferents poblacions. S’han fet prop d’un centenar de conferències en 56 localitats dels territoris de llengua i cultura catalanes, amb una participació de 4.129 assistents. El total de conferències realitzades ha estat de 164 amb una assistència de 8.014 persones.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Conferència

Joan Maragall

9 d'abril de 2010
Fent atenció al pensament de Maragall expressat en articles periodístics i cartes personals, Toni Sala fa veure la rellevància i la profunditat de visió del poeta en temes de política, cultura i paisatge.
Cicle de conferències

Cicle de conferències "Llegir Maragall"

Segueixen disponibles per itinerar durant el 2012
La Institució de les Lletres Catalanes i l’Associació Família de Joan Maragall i Clara Noble han organitzat el cicle de conferències sobre la vida i l’obra de Joan Maragall.
Conferència

Centenari de Joan Maragall. Catalunya gra fèrtil o bord de l’espiga d’Espanya?

3 de febrer de 2010
Emmarcada dintre el cicle de conferències Biografies. Pensadors catalans, aquesta conferència, a càrrec de Toni Sala, aprofundeix en el pensament de Maragall, en el sentit que tenien les seves teories ibèriques i com han influït en la Catalunya present.
Conferència

"El paisatge en Joan Maragall" al curs del 75 aniversari de la Societat Catalana de Geografia

25 de febrer de 2010
Conferència emmarcada en el curs del 75 aniversari de la Societat Catalana de Geografia, a càrrec de Joan Tort.
Conferència

Catalunya, gra fèrtil o bord de l’espiga d’Espanya?

1 de març de 2010
Diàleg a càrrec de l'escriptor Toni Sala i el periodista Enric Juliana sobre la figura i l'obra de Joan Maragall, dintre del cicle Pensadors catalans: Balmes, Pi i Margall, Joan Maragall, Lerroux, Vicens Vives, que proposa una relectura d’alguns dels principals pensadors o agitadors intel·lectuals de la catalanitat contemporània.
Conferència

La mirada del ciutadà: Joan Maragall (1860-1911), poeta i articulista

6 de març de 2010
Conferència, a càrrec de Lluís Quintana, dins de la Trobada presencial de la UOC.
Conferència

Joan Maragall, el compromís cívic d'un poeta

28 d'abril de 2010
En aquesta sessió s'analitzarà el paper de Maragall com a orientador de la societat catalana, especialment des de la premsa, i es qüestionarà què en queda, a la Catalunya d'avui, d'aquell exemplar compromís cívic.
Conferència

Llegir Joan Maragall, 100 anys després

21 de setembre de 2010
Conferència a càrrec d'Ignasi Moreta, doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professor de Filologia Catalana (UPF) i editor de Fragmenta.
Conferència i lectura

Maragall i Pujols

Conferència a càrrec d'Enric Casasses a la Fundació Francesc Pujols de Martorell.
Conferència

Introducció a l’obra poètica de Joan Maragall (1860 -1911), al Centre Cívic Torre Llobeta

6 d'octubre de 2010
Conferència a càrrec de Mercè Gutiérrez, Llicenciada en Llengua i Literatura Hispànica, i que comptarà amb la presència de Pere Maragall, nét del poeta.
Cicle de conferències

IV Cicle de lectures i anàlisi de poemes i escrits de Joan Maragall a càrrec d’un autor contemporani, a l'Arxiu Maragall

del 6 d'octubre al 17 de novembre de 2010
Cicle de quatre sessions en que quatre autors contemporanis llegeixen i analitzen poemes i escrits de Joan Maragall.
Conferència

"Maragall, el bàrbar", a la Fundació Joan Maragall

7 d'octubre de 2010
Conferència a càrrec de l'escriptor i periodista Antoni Puigverd a la lliçó inaugural del curs 2010-2011 de la Fundació Joan Maragall.
Conferència

Joan Maragall, entre la poesia i la poètica

23 d'octubre de 2010
Conferència a càrrec de Francesco Ardolino, escriptor, crític i professor de llengua italiana a la UB.
Conferència

Llegir Maragall, cent anys després

8 de novembre de 2010
Conferència a càrrec d'Ignasi Moreta, doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professor de Filologia Catalana (UPF) i editor de Fragmenta.
Conferència

La poesia de Joan Maragall i la seva vinculació amb el viatge

17 de novembre de 2010
Conferència a càrrec de l’escriptora Teresa Costa-Gramunt, en commemoració dels 150 anys del naixement del poeta.