La celebració de l’Any Maragall ha comptat amb la complicitat del Departament d’Ensenyament i ha tingut una incidència molt alta per part dels centres educatius: ha estat el tipus d’activitat més nombrós. S’han fet 325 activitats, que suposen un 30% del total d’activitats que s’han dut a terme durant la commemoració (vegeu Taula 2 dels Resultats globals). En conjunt, són 285 els centres que s’han sumat d’una manera o altra a la celebració i la participació ha estat 17.249 entre alumnes i professors.

Un dels actes més emblemàtics va ser l’acte institucional de la Generalitat de Catalunya celebrat per la Diada de Sant Jordi de 2010. A través del Departament d’Ensenyament, quinze escoles i instituts “Joan Maragall” es van reunir per fer una lectura de textos i poemes de Joan Maragall a la plaça Sant Jaume. L’ acte més destacat va ser la Jornada educativa Joan Maragall organitzada conjuntament pel mateix Departament i la ILC que es va celebrar el 29 d’abril de 2011 a l’Ateneu Barcelonès. Hi van participar més d’un centenar de professors i gent de l’àmbit educatiu de 71 centres de Catalunya. El Departament d’Ensenyament, alhora, ha creat una pàgina web dedicada al poeta i ha inclòs una lectura de Visions & Cants dintre del programa El gust per la Lectura, que ha tingut una participació de 1.269 alumnes de 30 centres. Aquesta obra - Visions & Cants-, a més, ha estat lectura obligatòria a l'assignatura de "Literatura catalana" per a les promocions 2009-2011 i 2010-2012. La revista Cavall Fort el 2010 va preparar el dossier especial “Joan Maragall. Un home de paraula”, amb text d’Eugènia Morer i il·lustracions de Stefanie Pfeil, que el Departament d’Ensenyament ha obsequiat a totes les escoles del domini lingüístic.

D’altra banda, l’Arxiu Joan Maragall que ofereix visites didàctiques des del curs 2007-2008, ha experimentat un increment considerable de les visites durant els cursos que han coincidit amb l’Any (2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012), amb un total de 117 visites durant aquest període i 3.730 visitants entre alumnes i professors. Aquestes visites inicialment anaven adreçades a alumnes del cicle superior, però s’ha obert també a alumnes de Primària i Secundària. Per això s’han creat uns dossiers didàctics específics per a cada franja d’edat. La ILC també ha tingut present el públic escolar en la preparació de les seves activitats. Per això, en l’exposició “Joan Maragall, la paraula il·luminada”, va crear un dossier didàctic per a escoles i va fer una visita guiada per a professors. L’acollida de l’exposició per part dels centres ha estat molt bona: han visitat l’exposició 71 grups de 29 centres i un total de 1.811 alumnes.

Finalment, cal remarcar totes les activitats que han fet els centres de manera espontània. Tenim constància que una seixantena de centres han organitzat una o més activitats. Però probablement són moltes més les que ho han fet de manera anònima. S’han fet activitats de tota mena: concerts, conferències, Jocs Florals, espectacles, lectures, recitals, tallers, i fins i tot, activitats utilitzant les noves tecnologies. Hem d’agrair especialment a alguns centres com l’Escola Bell-lloc de Girona, l’Escola Nen Jesús de Praga de Badalona, l’Escola Thau de Sant Cugat del Vallès i l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, que s’han implicat i han implicat l’alumnat de manera molt intensa en aquesta commemoració.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Conferència

L’Any Joan Maragall a Catalunya, a l'Escola Bell-lloc de Girona

9 de desembre de 2010
Conferència a càrrec de Pere Maragall, nét del poeta i professor de català.
Concert

Concert de Nadal: "Natura i Música" a Granollers

18 de desembre de 2010
Concert de Nadal a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Mª Ruera, de Granollers en què es recitaran els poemes de Joan Maragall.
Concert

Maragall a l'Audició de Nadal 2010, de l'Escola de Música de la Unió Musical de Tarragona

19 de desembre de 2010
L'audició de Nadal de l'Escola de Música de la Unió Musical de Tarragona anirà al voltant de Joan Maragall.
Activitat educativa

Celebració de l'Any Maragall a l'Institut Maragall de Barcelona

20 de desembre de 2010
L'Institut Maragall de Barcelona organitza diverses iniciatives que volen retre homentage al poeta que dóna nom a l'institut.
Exposició

L'Any Joan Maragall a l'IES Barres i Ones de Badalona

del 20 de desembre de 2010 al 21 de febrer de 2011
L'IES Barres i Ones de Badalona se suma a la celebració de l'Any Joan Maragall amb una mostra de vídeos i una exposició de llibres i murals sobre l'obra del poeta.
Activitat educativa

L'Any Maragall a l'Escola Thau, de Sant Cugat del Vallès

Joan Maragall és el presonatge de l'any de l'Escola Thau, de Sant Cugat del Vallès. Durant l'any, els alumnes fan un seguit d'activitats al voltant el poeta.
Homenatge

Matinal Maragall a l'IES Alexandre Satorras

20 de desembre de 2010
Amb motiu de la commemoració del 99è aniversari de la mort de Joan Maragall, l'IES Alexandre Satorras organitza en la data d'aquesta efemèride un matí dedicat al poeta.
Conferència

Més homenatges a Joan Maragall a l'Escola Bell-lloc de Girona

20 i 21 de desembre de 2010
En l'efemèride del 99è aniversari de la mort de Joan Maragall, s'organitza una trobada d'alumnes nascuts el 10 d'octubre, el mateix dia que Maragall, i una conferència.
Conferència

Homenatge a Joan Maragall, a l'Institut Menéndez Pelayo

21 de desembre de 2010
Ponència a càrrec del nét del poeta i antic professor d'aquest centre, Pere Maragall. Lectura de poemes dels alumnes de 1er de Batxillerat.
Activitat educativa

Joan Maragall vist per Viladoms, dibuixant, a l'Escola Bell-lloc de Girona

18 de gener de 2011
El creador de Pesquis i Baliga i de Pere sense por, Jordi Viladoms, donarà la seva visió de Joan Maragall, en tres sessions taller-tertúlia.
Activitat educativa

Activitats en homenatge a Joan Maragall, a l'Escola Bell-Lloc, de Girona

1 i 6 de febrer de 2011
Per al mes de febrer, l'Escola Bell-lloc ha organitzat una conferència i una excurisó a la Vall de Núria, en homenatge a Joan Maragall.
Visita guiada

L'Associació de Mestres Rosa Sensat organitza una visita a l'Arxiu Maragall

5 de febrer de 2011
Dintre el programa Apropa't a l'art l'Associació de Mestres Rosa Sensat organitza una visita a l'Arxiu Maragall.
Activitat educativa

Properes activitats a l'entorn de Maragall a l'Escola Bell-Lloc de Girona

22 i 23 de febrer de 2011
L'Escola Bell-lloc ha organitzatmés activitats a l'entorn de Maragall els dies 22 i 23 de febrer.
Conferència

Gaudí i Maragall: dos personatges incommensurables

8 de març de 2011
Conferència a càrrec de Mireia Freixa i Serra, Catedràtica d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.