El 12 de febrer de 2009, aprofitant la celebració de l’Ametller florit que es fa a la tomba de Joan Maragall cada segon diumenge des de 1923 on es reuneixen familiars i amics del poeta, va tenir lloc l’acte de constitució de l’Oficina de l’Any Maragall, per preparar i dissenyar el pla d’activitats. Un any més tard, en la mateixa celebració s’obria la commemoració de manera informal i el 2 de març de 2010 es va fer l’acte solemne d’obertura al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en què es van constituir la comissió d’honor i l’executiva amb representants d’entitats vinculades amb Joan Maragall, des dels ajuntaments, als col·legis oficials, l’Ateneu, estudiosos de les Universitats i representants familiars i es va fer la presentació del logo i del web de l’Any Maragall –a cura d’Eumogràfic-, que des de llavors ha fet difusió de totes les activitats que s’han fet. El president de la Generalitat José Montilla i Roser Maragall, la néta més gran de Joan Maragall, en representació de l’Associació Família de Joan Maragall i Clara Noble van fer els parlaments institucionals. Glòria Casals va glossar la figura del poeta i intel·lectual i a continuació es va fer un tast de l’espectacle Com si entrés en una pàtria d’Oriol Genís i Mireia Chalamanch.

Durant aquesta doble commemoració les institucions catalanes han volgut retre homenatge a Joan Maragall amb la celebració d’actes dedicats especialment al poeta. La Generalitat de Catalunya, per la diada de Sant Jordi de 2010, va fer entrega en la tradicional recepció al Palau de Pedralbes del llibre Poemes d’amor, de Joan Maragall, amb il·lustracions inèdites d’Antoni Tàpies. A la tarda, a la plaça Sant Jaume es van reunir una quinzena d’escoles i instituts “Joan Maragall” per fer una lectura de textos del poeta. I en l’acte institucional per la Diada Nacional de Catalunya 2010 també es va fer un homenatge a Joan Maragall. L’Ajuntament de Barcelona va retre-li homenatge el dia en què es complien els 150 anys de la seva naixença amb la inauguració del bust dedicat al poeta i l’espectacle Joan Maragall, el ciutadà. Els ajuntaments de Blanes, de Sant Joan de les Abadesses i l’Estació de Muntanya de la Vall de Núria –poblacions vinculades estretament al poeta- també van organitzar actes commemoratius que obrien programes d’activitats més amplis.

L’acte solemne de cloenda de l’Any Maragall va tenir lloc el 19 de desembre de 2011 al Palau de la Generalitat, la vigília de la data del centenari de la mort del poeta. L’acte va ser presidit per l’Honorable Sr. Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i va comptar amb les intervencions del poeta Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes que va fer un balanç de l’Any, i de Pau Maragall Aguirre, besnét del poeta, en nom de l’Associació Família de Joan Maragall i Clara Noble.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Acte institucional

Festa de l'Ametller florit 2010

14 de febrer de 2010
Familiars i amics s'apleguen a la tomba del poeta Joan Maragall per retre-li homenatge.
Acte d'obertura - Roser Maragall
Acte institucional

Obertura solemne de l’Any Maragall 2010 – 2011

2 de març de 2010
L’Any Maragall commemora els cent cinquanta anys de la naixença i els cent anys de la mort del poeta.
Boca que parla - Dibuix d'Antoni Tàpies
Acte institucional

Acte institucional de la Generalitat de Catalunya per la Diada de Sant Jordi

23 d'abril de 2010
Alumnes d'escoles catalanes que es diuen "Joan Maragall" fan una lectura de poemes de Maragall a plaça Sant Jaume.
Acte institucional

Celebració dels 150 anys de la naixença de Maragall

10 d’octubre de 2010

L'Ajuntament de Barcelona ha organitzat un acte que inclou la inauguració del bust de Joan Maragall i un espectacle.

Acte institucional

L'Any Maragall a Sant Joan de les Abadesses

15 de desembre de 2010
Acte emmarcat dins l'Any Maragall organitzat a Sant Joan de les Abadesses.
Acte institucional

Celebració de l'Ametller florit 2011

13 de febrer de 2011

Cada any des de 1923 se celebra davant la tomba de Joan Maragall una lectura de poemes de l'autor.
 

Acte institucional

Cloenda de l'Any Maragall. Totes les activitats

Activitats que tindran lloc al voltant del 20 de desembre de 2011, data en que es commemora el centenari de la mort de Joan Maragall.
Acte institucional

Acte solemne de cloenda de l’Any Maragall 2010-2011

19 de desembre de 2011

L’Any Maragall commemora els cent cinquanta anys de la naixença i els cent anys de la mort del poeta.

Acte institucional

Celebració de l'Ametller florit 2012

12 de febrer de 2012
Cada any des de 1923 se celebra davant la tomba de Joan Maragall una lectura de poemes de l'autor.
Acte institucional

Constitució de l’Oficina de l’Any Joan Maragall

8 de febrer de 2009
Coincidint amb la celebració de l'Ametller florit, la Institució de les Lletres Catalanes ha constituït aquesta Oficina per preparar el programa de l’Any Maragall.
Acte institucional

Tradicional recepció per Sant Jordi al Palau de Pebralbes

23 d'abril de 2010
Recepció del President de la Generalitat als guardonats per la Generalitat el 2009 i 2010 als quals ha obsequiat amb el llibres Poemes d'amor, una selecció de textos del poeta a cura de Joaquim Molas amb il·lustració d’Antoni Tàpies.
Acte institucional

Obertura de l’Any Maragall a Núria

11 de juny de 2010
Obertura de l'Any Maragall a la Vall de Núria amb una ruta literària amb cotxe saló, la descoberta de la placa commemorativa, i una lectura de poemes de Joan Maragall.
Acte institucional

Acte institucional per la Diada Nacional de Catalunya 2010

11 de setembre de 2010
En la Diada Nacional de Catalunya s'ha commemorat, entre d'altres, el 150è aniversari de la naixença de Joan Maragall.
Acte institucional

Celebrem 150 anys del naixement de Maragall. Totes les activitats

Una desena de poblacions de Catalunya s'adhereixen a la commemoració del 150 aniversari de la naixença de Joan Maragall.
Acte institucional

L’Any Maragall a l’ermita de Sant Francesc de Blanes

10 d'octubre de 2010
Blanes se suma a la celebració del 150 aniversari de la naixença de Joan Maragall amb un concert, un recital de poesies i la descoberta d'una placa commemorativa.