Durant la doble commemoració de l’Any Maragall les institucions catalanes han volgut retre homenatge a Joan Maragall amb la celebració d’actes dedicats especialment al poeta. Ho han fet en espais emblemàtics amb alguna vinculació amb Maragall. El més emblemàtic de tots és l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, que va ser la llar de Maragall els últims 12 anys de la seva vida. Ben a prop d’aquest indret, a la plaça Molina, l’Ajuntament de Barcelona va retre-li homenatge el dia en què es complien els 150 anys de la seva naixença amb la inauguració del bust dedicat al poeta. Posteriorment, el 23 de març de 2011 també va posar la primera pedra de la futura Biblioteca Joan Maragall al districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Al mateix temps, els ajuntaments de Blanes, de Sant Joan de les Abadesses i l’Estació de Muntanya de la Vall de Núria van voler iniciar els actes de commemoració deixant constància de l’estret lligam d’aquestes poblacions al poeta. A Núria, l’11 de juny de 2010, es va fer la descoberta de la placa commemorativa de l’Any Maragall. A Blanes, el 10 d’octubre de 2010, l’Ajuntament i l’Associació Estimem les Ermites van inaugurar una altra placa commemorativa en record del poeta a l’ermita de Sant Francesc de Blanes. I Sant Joan de les Abadesses, l’ajuntament el 15 de desembre de 2010 va inaugurar el bust de Joan Maragall al Palau de l’Abadia.

D’altra banda, des de la Institució de les Lletres Catalanes s’ha impulsat des del web de l’Any Maragall, la cerca de “Llocs maragallians”, una galeria d’imatges que, gràcies a la participació dels usuaris del web, recull imatges d’escoles o carrers que porten el nom a Joan Maragall i d’altres indrets amb algun vincle amb Joan Maragall. En total s’han recollit imatges de 74 “llocs maragallians” en 41 localitats.

Les rutes literàries es van concebre amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra de Maragall a través dels espais i els paisatges que van ser importants en la seva vida i que són presents en la seva obra. Des de la Institució de les Lletres Catalanes, en col·laboració amb els ajuntaments i els agents locals coneixedors del pas de Maragall per la zona, es van dissenyar les rutes que engloben 7 àrees geogràfiques de Catalunya (vegeu Edicions): Barcelona ciutat i Sitges, Collserola, la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès, Tagamanent i el pla de la Calma. Se n’han organitzat un total de 37 i la participació ha estat de 890 assistents. L’empresa Conèixerbcn (www.coneixerbcn.com) gestiona les rutes que s’han fet a Barcelona que han estat les més nombroses, amb un total de 23 grups i 438 participants.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Espai

Inauguració del bust de Joan Maragall al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses

15 de desembre de 2010
El dia 15 de desembre de 2010 es va inaugurar el bust al Palau de l'Abadia.
Rutes literàries

Rutes Maragall

Aquests recorreguts permeten conèixer els llocs on va viure el poeta, els indrets on va fer estades, els paisatges que li van servir d’inspiració, sobre els quals va escriure.
Espai

Inauguració del bust de Joan Maragall a la plaça Molina de Barcelona

10 d'octubre de 2010
El 10 d'octubre de 2010, data en què es complien 150 anys del naixement del poeta, l'Ajuntament de Barcelona va inaugurar el bust de Joan Maragall a la plaça Molina de Barcelona.
Rutes literàries

Caldes d’Estrac, perla de poetes

11 de juliol de 2010
Ruta literària de la mà d’Anna Maluquer, on anirem descobrint els espais compartits per poetes com Verdaguer, Apel·les Mestres, Maragall o Josep Palau i Fabre.
Espai

Descoberta de la placa commemorativa de l'Any Maragall a Núria

11 de juny de 2010
En l'acte d'obertura de l'Any Maragall a Núria, a la Font de Sant Gil es va fer la descoberta d'aquesta placa commemorativa.
Rutes literàries

Viatge amb cotxe saló

11, 26 de juny i 3 i 17 de juliol de 2010
Viatge d’època amb cotxe Saló amb lectura de poemes de Joan Maragall.
Rutes literàries

Un tomb poètic per Barcelona. Pugeu a l’autobús de les odes!

15 de maig de 2010
Activitat emmarcada dintre el Festival de Barcelona Poesia. Un viatge que resseguirà, sobre el terreny, la visió poètica urbana que ha arrelat des de la reinstauració dels Jocs Florals de Barcelona i les odes dedicades a Barcelona.
Plaça de la Sardana, de Campdevànol
Espai

Plaça de la Sardana a Campdevànol

S'inaugura la plaça de la Sardana a Campdevànol, amb una escultura que porta dos versos impresos del poema "La Sardana" de Joan Maragall.
Arxiu Maragall. Biblioteca de Catalunya
Espai

Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya

L'antiga residència del poeta Joan Maragall i Gorina (Barcelona, 1860 - 1911) acull avui l'Arxiu Joan Maragall, una de les seccions de reserva de la Biblioteca de Catalunya, orientat als estudiosos de la figura, la trajectòria i l'obra de l'escriptor i, per extensió, del conjunt del Modernisme a Catalunya.
Rutes literàries

Itinerari Joan Maragall

27 de novembre de 2010
Passejada per la Barcelona de Joan Maragall, per racons habituals del poeta, per indrets vinculats a la seva vida, la seva obra.
Rutes literàries

Ruta Maragall a Barcelona

30 d'octubre de 2010
Visita a Barcelona a alguns dels indrets més significatius en la vida de Joan Maragall: Gran Teatre del Liceu, Arxiu Maragall, Ateneu Barcelonès i Parc de la Ciutadella.
Espai

Placa commemorativa en record del poeta a l'ermita de Sant Francesc de Blanes

10 d'octubre de 2010
El 10 d'octubre de 2010 es fa la descoberta de la placa ceràmica que conté uns versos del poeta.
Rutes literàries

Itinerari Joan Maragall a Caldes d'Estrac

9 d'octubre de 2010
Itinerari per indrets significatius de l'estada que el poeta Joan Maragall va fer a Caldes d'Estrac.
Rutes literàries

Travessa commemorativa Vallter-Núria

12 de setembre de 2010
El 12 de setembre de 1894, Maragall va fer l’excursió tradicional de Camprodon a Núria. Coincidint amb aquesta data, s'han organitzat dues rutes.