Els espectacles i les lectures han tingut un paper rellevant en la commemoració de l’Any Maragall. Els espectacles de gran format han conviscut amb els de format petit i mitjà organitzats per associacions, companyies amateur i altres entitats. En total hi ha hagut 298 activitats amb formats molt variats: adaptacions teatrals, concerts, recitals, i també lectures públiques, de les quals se n’han fet 71 arreu del territori. El públic total ha estat de 35.856 espectadors.

A l’obertura de l’Any Maragall es va estrenar l’espectacle Com si entrés en una pàtria, d’Oriol Genís i Mireia Chalamanch, que després ha fet un gira per una trentena de poblacions. També es va poder veure al Festival Grec 2010, dintre el programa organitzat per Biblioteques de Barcelona juntament amb dos espectacles més dedicats a Maragall: L’estona que vaig ser poema i Anirem a les festes amb el pit ben armat, com a la guerra. En aquest mateix festival es va estrenar l’espectacle de Rosa Novell Joan Maragall, el ciutadà, que després ha tingut cinc actuacions més. També cal esmentar les aportacions de músics com Miquel Pujadó i Ignasi Roda que han girat arreu del territori amb diversos espectacles dedicats al poeta que s’han enregistrat i publicat en format de CD.

La contribució més important, sens dubte, ha estat la del Teatre Nacional de Catalunya, amb la programació de l’espectacle Joan Maragall, la llei d’amor, de Joan Ollé, el 2010, i el El Comte Arnau, de Herman Bonnín, el 2011, que en el seu conjunt han tingut 17.088 espectadors.

Per últim, cal remarcar l’èxit aconseguit per l’espectacle “Maragall a casa”, amb text de Josep M. Jaumà, direcció de Dolors Vilarasau i interpretació de Jep Barceló. L’espectacle es va estrenar el 3 d’octubre de 2011 a l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, amb motiu del I Congrés Internacional Joan Maragall, i la bona acollida de públic ha permès la seva continuïtat fins més enllà de la cloenda de l’Any Maragall.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Lectura

Poemes del mar, l'amor i la mort

23 de juliol de 2010
El Col·lectiu FarambArt, vinculat al Museu del Mar, de Vilanova i la Geltrú, ha organitzat aquesta sessió que inclou un homenatge a Joan Maragall.
Espectacle

Com si entrés en una pàtria

9 de setembre de 2011
Espectacle de Mireia Chalamanch i Oriol Genís, sobre textos periodístics i poemes de Joan Maragall.
Espectacle

Joan Maragall, la llei d'amor, al TNC

del 14 al 31 d'octubre de 2010
Espectacle transversal i poètic construït sobre el conjunt de l’obra literària de Joan Maragall.
Lectura

Nit Màgica de la Poesia de Bellver de Cerdanya

26 de juny de 2010
Lectura de poemes de Joan Maragall, especialment d'aquells relacionats amb el Pirineu, amb interpretacions musicals de violoncel i piano, intercalades.
Espectacle

Anirem a les festes amb el pit ben armat, com a la guerra

Joan Maragall és al Liceu la nit del 17 de novembre de 1893, quan esclata la famosa bomba anarquista; en arribar a casa escriu uns versos que donen nom a aquest espectacle.
Espectacle

Escenificació del poema “El Comte Arnau”

17 de juliol de 2010
Representació del Poema del Comte Arnau a càrrec del Santjoaní Actiu Teatre (SAT) i un grup d’actors amateurs del poble. Organitzat dins del XV Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau.
Espectacle

Joan Maragall, el ciutadà

L'actriu i directora Rosa Novell fa una lectura del Maragall ciutadà, enamorat de la mar i de la muntanya i, al mateix temps, constructor de l'amistat urbana.
Lectura

II Jornades de Poesia i Música d'Estiu a Puigcerdà

28 de juliol de 2010
Lectura de poemes de Joan Maragall, especialment d'aquells relacionats amb el Pirineu, amb interpretacions musicals de violoncel i piano, intercalades.
Espectacle

L'estona que vaig ser poema

Muntatge inspirat en Maragall organitzat pel Consorci de Biblioteques dins del programa Juliol a la Cuina, en el marc del Festival Grec 2010. Quan en Jan creu que ho ha perdut tot, decideix convertir-se en un poema.
Recital

Vetllada de poesia i economia de país

20 d'agost de 2010
Recital de poesia d'Espriu i Maragall, que s'alterna amb informació d'estudis fets pel Centre Català de Negocis.
Lectura

Maragall a la Festa de la Móra

19 de setembre de 2010
Pujada fins a la Móra per celebrar aquesta festa, que va incloure una lectura de poemes de Maragall.
Lectura

Homenatge a Ignasi Iglésias i Joan Maragall a Can Fabra

10 d'octubre de 2010
Homenatge a Ignasi Iglésias i a Joan Maragall amb una lectura de poemes dels dos autors.
Lectura

Lectura de Maragall a Collsuspina

10 d’octubre de 2010
Per celebrar el 150è aniversari del naixement del poeta, s'ha organitzat una lectura de poemes de Joan Maragall amb acompanyament musical.
Lectura

Lectura de poemes de Joan Maragall a Igualada

10 d'octubre de 2010
Quinze persones de la comarca de l'Anoia llegiran un poema de Joan Maragall, possiblement amb acompanyament musical.
Lectura

Lectura del Comte Arnau a l'Hospitalet

16 d'octubre de 2010
El Centre Catòlic de l'Hospitalet organitza una lectura dramatitzada del poema "El Comte Arnau".