Els espectacles i les lectures han tingut un paper rellevant en la commemoració de l’Any Maragall. Els espectacles de gran format han conviscut amb els de format petit i mitjà organitzats per associacions, companyies amateur i altres entitats. En total hi ha hagut 298 activitats amb formats molt variats: adaptacions teatrals, concerts, recitals, i també lectures públiques, de les quals se n’han fet 71 arreu del territori. El públic total ha estat de 35.856 espectadors.

A l’obertura de l’Any Maragall es va estrenar l’espectacle Com si entrés en una pàtria, d’Oriol Genís i Mireia Chalamanch, que després ha fet un gira per una trentena de poblacions. També es va poder veure al Festival Grec 2010, dintre el programa organitzat per Biblioteques de Barcelona juntament amb dos espectacles més dedicats a Maragall: L’estona que vaig ser poema i Anirem a les festes amb el pit ben armat, com a la guerra. En aquest mateix festival es va estrenar l’espectacle de Rosa Novell Joan Maragall, el ciutadà, que després ha tingut cinc actuacions més. També cal esmentar les aportacions de músics com Miquel Pujadó i Ignasi Roda que han girat arreu del territori amb diversos espectacles dedicats al poeta que s’han enregistrat i publicat en format de CD.

La contribució més important, sens dubte, ha estat la del Teatre Nacional de Catalunya, amb la programació de l’espectacle Joan Maragall, la llei d’amor, de Joan Ollé, el 2010, i el El Comte Arnau, de Herman Bonnín, el 2011, que en el seu conjunt han tingut 17.088 espectadors.

Per últim, cal remarcar l’èxit aconseguit per l’espectacle “Maragall a casa”, amb text de Josep M. Jaumà, direcció de Dolors Vilarasau i interpretació de Jep Barceló. L’espectacle es va estrenar el 3 d’octubre de 2011 a l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, amb motiu del I Congrés Internacional Joan Maragall, i la bona acollida de públic ha permès la seva continuïtat fins més enllà de la cloenda de l’Any Maragall.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Espectacle

Maragall íntim

1 de setembre de 2011
Recital intimista que combina poesia i música i descobreix el Maragall menys conegut, a càrrec de Georgina Cardona i Pep Poblet.
Recital

L’Elogi de la Cançó

28 d'abril de 2011
Recital de cançons sobre poemes de Joan Maragall cantades per Marta Saña i Ignasi Roda, acompanyats dels músics Josep Anton García i Salvador Boix.
Lectura

En veu alta a Reus

19 i 21 d'octubre de 2010
El col·lectiu En Veu Alta i la Biblioteca Central Xavier Amorós organitzen dues sessions dedicades a la lectura de textos de Joan Maragall.
Recital

El nostre Maragall. Festival de poesia de Sant Cugat

23 d'octubre de 2010
Sessió en tres parts: la relació de Joan Maragall amb Sant Cugat, una anàlisi de dos dels seus poemes més emblemàtics i un recital dels versos del poeta.
Concert

Els dimarts de Maragall 2010: música i literatura. Tres sessions

26 d'octubre, 30 de novembre i 14 de desembre de 2010
L’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya i el districte de Sarrià - Sant Gervasi organitzen aquestes vetllades musicals i poètiques.
Lectura

El CNL de Barcelona organitza el club de lectura sobre "Antologia poètica" de Joan Maragall

27 d'octubre de 2010
Club de lectura sobre l'obra Antologia poètica de Joan Maragall, adreçat als alumnes dels cursos dels nivells elemental i intermedi del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.
Recital

Del pla a la muntanya, de la fosca a la llum

5 de novembre de 2010
Recital sobre l’obra de Joan Maragall i Màrius Torres, amb Anna Maluquer, com a rapsode, i Oriol Romaní, al clarinet.
Lectura

Diversitat lingüística. Les llengües de la ciutat a L'Hospitalet

17 de novembre de 2010
Per mostrar la varietat de llengües que conviuen a la nostra ciutat, es llegirà un fragment d’un poema de Joan Maragall en algunes de les diverses llengües que es parlen a l’Hospitalet.
Espectacle

"Joan Maragall, antologia i vida" a Capellades

18 de novembre de 2010
Espectacle dedicat a Maragall, on l’espectador podrà gaudir d’alguns dels seus poemes, amb acompanyament de música i cançons.
Lectura

El CNL de Barcelona organitza un club de lectura sobre l'obra "Nausica" de Joan Maragall

18 de novembre de 2010
Club de lectura sobre l'obra Nausica de Joan Maragall, adreçat als alumnes dels cursos de català dels nivells de suficiència i superior del CNL de Barcelona.
Recital

Recital de poemes de Joan Maragall a Llagostera

18 de novembre de 2010
Recital de poemes de Joan Maragall, a càrrec de l'actor Quim Aiguabella.
Recital

Recital en recordança de Joan Maragall al Santuari de Puiggraciós

11 de desembre de 2010
Dintre dels actes de commemoració dels 300 anys del Santuari de Puiggraciós, s'ha organitzat un recital que vol recordar l'obra i la figura de Joan Maragall.
Lectura

Club de lectura: selecció de poemes de Miguel Hernández i Joan Maragall a la Biblioteca Tecla Sala de L'Hospitalet

14 de desembre de 2010
En el club de lectura de la Biblioteca Tecla Sala de L'Hospitalet es fa una lectura de poemes de Miguel Hernández i Joan Maragall.
Lectura

Lectura de Maragall a Santa Coloma

16 de desembre de 2010
El Centre Excursionista Puigcastellar, de Santa Coloma, ha organitzat una lectura de poemes i textos de Maragall
Recital

Recital de poemes de Maragall a Tàrrega

22 de desembre de 2010
Recital de poemes de Maragall del llibre Visions & Cants i de 50 poemes per saber de memòria a Tàrrega.