La Setmana Tràgica. Tres articles de Joan Maragall
Edició
Del 26 de juliol a l'1 d’agost de 1909 es van produir a Barcelona uns fets violents que han passat a la història amb el nom de «Setmana Tràgica». En complir-se’n enguany el centenari, l’historiador Hilari Raguer ha preparat aquest llibre que convida els lectors a fer la relectura, amb la perspectiva d’un segle entremig, dels articles periodístics que ens va deixar un testimoni d’excepció: Joan Maragall. Aquests tres articles van ser acollits amb sort desigual pel gran públic. Un d’ells, fins i tot, no va superar l’autocensura del diari on s’havia de publicar.

Hi ha una cosa que destaca per damunt de tot en aquests escrits, i és el seu gruix humà i cristià. No són escrits superficials. No són cròniques de circumstàncies, escrites de lluny. Són escrits de lluita, no redactats en calent, sinó després d’unes setmanes de reflexió. Maragall els volia col·locar com càrregues de profunditat per fer despertar d’una vegada aquella societat i sobretot aquella Església, que ell veia com adormida.

Ara que es parla de memòria històrica farem bé de rellegir aquestes pàgines i, sobretot, de prendre’n model: més que no pas alçar el dit per assenyalar culpables, Maragall denuncia fets i situacions propis que poden explicar baldament no justifiquin– la reacció de la violència. No sempre els qui reaccionen violentament són els últims culpables d’aquella violència que ells mateixos generen.
  • Autor: Hilari Raguer
  • Edita: Editorial Claret
  • Data de publicació: juliol de 2009

Imprimir