Exposició Maragall, el terrer espiritual, a l'Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya
Exposició
A partir del fons de reserva de manuscrits i primeres edicions dipositat a l’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya, l’exposició traça una biografia interior del poeta tot a l’entorn de quatre arbres i flors que destaquen especialment al llarg de la seva obra: la ginesta, la rosa, l’ametller i el pi.

Més enllà de la imatge estàtica i estereotipada de Maragall, flors i mots assenyalen un itinerari complementari sempre assajant d’arribar al cim que Carles Riba anotava el 1950: “...tot fa enyorar que un dia puguem tenir de Maragall una d’aquelles biografies de l’home vist des de dins i per dins, plenes d’aventures i d’actes secrets, intel·lectuals i morals, tot en barreja, acomplerts o fallits, tant se val, però unificades per la tensió cruel entre una vocació i unes recances, entre una recerca i uns dubtes”. Entre un Maragall massa clar i apol·lini i un Maragall confusament obscur i dionisíac, l’exposició tempta un Maragall d’equilibri tràgic en el sentit més nietzscheà dels termes, un Maragall emmirallat justament en el recorregut iniciatiu del Zaratustra de Nietzsche –un llibre per a tots i per a ningú, per a uns quants i per a un de sol.

Els quatre motius citats formen un verger al·legòric i il·lustren aquests moments singulars de la biografia interior de Maragall. La ginesta té l’olor i el color de la llibertat política en la ciutat, de la paraula pública i el compromís cívic: o Maragall escrivint als diaris, dirigint-se enfora a tothom, i responent al pirinenc “crit de renaixença entre perills”. En la rosa ressona la llibertat d’esperit entre amics escollits i les paraules secretes que fecunden la tradició primera: o Maragall dins la seva casa de Sant Gervasi, llegint i rebent els amics que no vol com deixebles sinó com companys amb qui, junts i sense límits, atrevir-se a pensar. En l’ametller colpeix el miracle natural de la primavera i de la joventut, l’obediència del nen que retorna cíclicament i amb paraula única: o Maragall tot sol, encimbellat a mar i muntanya, individu radical enfront d’un món igualment arborat, joiós d’haver seguit el guiatge de la senzillesa de l’ànima. El pi té el gust de l’atzar, sense res subjecte, sense jo, paraula enllà i fora del temps, vers el silenci i la desaparició: o Maragall ara, enlloc, ple del poder de no ser, anònim en la flor del poble.
  • Organització: Biblioteca de Catalunya
  • Comissariat: Dolça Tormo i Jaume Trabal
  • Inauguració: 14 de desembre de 2011 a les 19.30 h
  • Dates: del 14 de desembre de 2011 al 14 de gener de 2012
  • Lloc: Arxiu Joan Maragall (c. d’Alfons XII, 79, de Barcelona)
Horari de l’exposició:
De dilluns a divendres de 10.00 h a 13.30 h
Dimarts, dimecres i dijous de 16.30 a 19.30 h
Els dissabtes 17 de desembre de 2011 i 14 de gener de 2012 de 10.00 h a 13.30 h


Consulteu les activitats paral·leles a l'exposició.
  • Informació de contacte
  • Telèfon: 932 001 416

Imprimir