Al llarg de l’Any Maragall han tingut lloc una quinzena d’actes acadèmics, jornades i seminaris. Cal destacar especialment el Simposi Internacional “El pensament de Joan Maragall”, organitzat per la Càtedra Ferreter Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona que va tenir lloc el 25 i 26 de novembre de 2010, i el I Congrés Internacional Joan Maragall, organitzat per la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra amb el suport d’AC/E, que es va celebrar del 27 al 30 de setembre de 2011. També s’han organitzat seminaris i jornades en universitats i centres de l’estranger, en ciutats com París, Roma, Seattle o San Francisco.

Alhora, institucions vinculades a la celebració de l’Any Maragall han organitzat diferents cicles de conferències. L’Arxiu Joan Maragall de la Biblioteca de Catalunya –dintre d’un extens programa d’activitats dedicades al poeta- va fer el IV Cicle de lectures i anàlisi de poemes i escrits de Joan Maragall. La Fundació Joan Maragall “Cristianisme i Cultura” va organitzar el cicle de sis conferències sobre “Les idees religioses de Joan Maragall”. I la Institució de Les Lletres Catalanes i l’Associació Familiar Joan Maragall i Clara Noble van impulsar el cicle “Llegir Maragall” d’onze conferències que tracten diferents vessants de la vida i l’obra de l’autor. Aquest cicle que es va poder veure íntegrament a l’Ateneu Barcelonès també va itinerar per diferents poblacions. S’han fet prop d’un centenar de conferències en 56 localitats dels territoris de llengua i cultura catalanes, amb una participació de 4.129 assistents. El total de conferències realitzades ha estat de 164 amb una assistència de 8.014 persones.

Vegeu quadre resum d’aquest apartat

Simposi

Simposi Internacional "El pensament de Joan Maragall"

25 i 26 de novembre de 2010
Simposi dedicat a Joan Maragall que organitza la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona.
Cicle de conferències

Les idees religioses de Joan Maragall

12, 19, 26 de gener, 2, 9 i 16 de febrer de 2011
La Fundació Joan Maragall organitza un cicle de conferències que examina les idees religioses de Maragall, figura clau en la renovació del pensament cristià del seu temps.
Conferència

Què ens diu avui Joan Maragall?

17 de novembre de 2010
Conferència a càrrec de Sam Abrams, (professor de la UOC, crític i teòric de les lletres catalanes, poeta, assagista, traductor).
Conferència

Un viatge per la poesia de Joan Maragall

17 de novembre de 2010
El Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf ha organitzat aquesta conferència, a càrrec de l'escriptora Teresa Costa-Gramunt.
Conferència

Lectura del "Cant espiritual" a El Vendrell

18 de novembre de 2010
En el marc de les aules per a la gent gran de la Universitat de Tarragona, s'organitza aquesta conferència sobre Maragall, a càrrec de Pere Ignasi Poy.
Conferència

Lectura del "Cant espiritual" a Constantí

24 de novembre de 2010
En el marc de les aules per a la gent gran de la Universitat de Tarragona, s'organitza aquesta conferència sobre Maragall, a càrrec de Pere Ignasi Poy, a Constantí.
Conferència

Les arrels cristianes de Catalunya. La visió de Joan Maragall en el seu centenari

29 de novembre de 2010
Sessió inaugural del curs 2010 - 2011. Conferència a càrrec de Josep Ignasi Saranyana, membre del Pontifici Comitè de Ciències Històriques i professor ordinari d'Història de la Teologia a la Universitat de Navarra.
Conferència

Lectura del "Cant espiritual" a Vila-seca

30 de novembre de 2010
En el marc de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, de la Universitat de Tarragona, s'organitza aquesta conferència sobre Maragalla càrrec de Pere Ignasi Poy, a Vila-seca.
Conferència

Joan Maragall, intel·lectual en "el segle dels intel·lectuals"

13 de desembre de 2010
En el marc del Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, Ricard Torrents, membre de l'IEC, pronunciarà aquesta comunicació.
Conferència

LVI Anglo-Catalan Society Annual Conference: Maragall with rhythm in mind

del 17 al 19 de desembre de 2010
A la LVI Anglo-Catalan Society Annual Conference, Ronald Puppo, de la Universitat de Vic, ha presentat la comunicació Maragall with rhythm in mind.
Conferència

Joan Maragall, pensador religiós

10 de gener de 2010
L'acte començarà amb un recital de poemes de Maragall a càrrec de M. Teresa Quintana, i continuarà amb una conferència a càrrec d'Ignasi Moreta sobre el pensament religiós de Maragall.
Conferència

Lectura del "Cant espiritual" a Cambrils

12 de gener de 2011
En el marc de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, de la Universitat de Tarragona, s'organitza aquesta conferència sobre Joan Maragall, a càrrec de Pere Ignasi Poy, a Cambrils.
Conferència

Joan Maragall al Centre Moral i Instructiu de Gràcia

21 de febrer de 2011
Conferència a càrrec de Glòria Casals sobre Joan Maragall.
Conferència

Joan Maragall, la paraula és l’home

26 de febrer de 2011
L'Associació de Veïns del barri de la Sagrada Família organitza aquesta conferència a càrrec de Maria Dolors Camós.
Conferència

Barcelona vista per Verdaguer i Maragall

14 de març de 2011
Conferència a càrrec del filòsof Jaume Trabal, dintre del cicle d'Història Urbana i Patrimoni.